Бережанська районна державна адміністрація
47501, м.Бережани, вул.Шевченка, 15-А
 
укр рус eng
Пошук
Розширений пошук

Опитування

.
На головну



Профорієнтаційна екскурсія до ресторану «Анатоль»

 

Одним з багатьох напрямів профорієнтаційної роботи, яку проводять фахівці служби зайнятості з молоддю, є організація професіографічних екскурсій на підприємства. Такі заходи надають можливість учням безпосередньо та більш детально ознайомитись з робітничими професіями, оцінити переваги їх отримання, на власні очі побачити реальну сучасну потребу роботодавців у робітничих кадрах.

Бережанським районним центром зайнятості 08 лютого було організовано профорієнтаційну екскурсію до ресторану «Анатоль», щоб ознайомити учнів із таємницями організації ресторанного бізнесу та професіями, необхідними у цьому виді діяльності.

Презентувала заклад  адміністратор Олена Женчак, вона розповіла про історію заснування закладу, умови, режим праці, перспективи розвитку.

Адміністратор Олена провела для школярів екскурсію закладом. Діти мали можливість оглянути кухонне приміщення, банкетний зал, бар, а також спостерігати за робочим процесом, побачити умови праці працівників.

Фахівець з профорієнтації Бережанського центру зайнятості Мар’яна Лях ознайомила учнів з професіями, без яких неможливе існування сучасного ресторанного бізнесу: кухар, бармен, кондитер, офіціант, товарознавець, технолог харчової промисловості, рекламіст, менеджер (управитель) ресторанного бізнесу, економіст та ін. Майбутні випускники дізналися про навчальні заклади, де можна оволодіти професіями сфери ресторанного бізнесу. На думку адміністратора Олени, найважливіші риси працівників ресторану: активність, доброзичливість, уважність, відповідальність, чесність, зацікавленість до вимог клієнта - все те, що так необхідне для представників професій типу «людина – людина». Під час екскурсії діти спілкувались з працівниками закладу-кухарями, офіціантами, барменами -, ставили запитання стосовно специфіки роботи, та вимог професії до людини. Найперше діти ознайомились з професією бармена. «Праця бармена повинна бути спокійною, продуманою, акуратною і артистичною», – зазначила бармен ресторану «Анатоль» Марія. - Я маю стаж роботи бармена 6 років і головне в моїй роботі – це просто ввічливість, завдяки якій можна знайти вихід із будь-якої ситуації в спілкуванні із клієнтами. Отже, головне - це максимум уваги відвідувачам».

Незабутнє враження на присутніх справив майстер-клас офіціантів закладу. Вони за лічені хвилини з надзвичайною майстерністю сервірували стіл до дня народження. А в процесі роботи розповіли, яких основних правил необхідно дотримуватися, як подавати ті чи інші страви. Школярі з  перших уст довідалися про тонкощі роботи офіціантів.  «Той, хто прагне пов’язати свою трудову діяльність з цим ремеслом, повинен бути комунікабельним, витривалим, доброзичливим, знати основи психології, а також меню, компоненти страв, їхню сумісність з алкогольними напоями. Висококваліфіковані офіціанти завжди матимуть і роботу, і висові заробітки, - ділилась з учнями секретами своєї професійної успішності офіціант закладу Ганна.

Жваве обговорення школярами заходу свідчить, що основну мету профорієнтаційної екскурсії було досягнуто. Учасники заходу почули чимало корисної та потрібної інформації, яка допоможе школярам вірно обрати професійний шлях акцентуючи увагу  на потребах ринку праці, і в першу чергу – робітничих професіях.  




 

Анонси подій

Актуальна тема